Правила при комбиниране на вино и храна

Правила при комбиниране на вино и храна

Казват, че добрата комбинация на вино с храна е истинско щастие за всеки гастроном. Представете си, че отивате на вечеря в изискан ресторант и си поръчвате скъпо ястие. Със сигурност бихте искали да го съчетаете с най-подходящото вино, което да допълни вкуса и да дообогати преживяването ви. Аналогична е и ситуацията в която очаквате приятели у дома и пазарувате в магазина или отивате на гости и искате да поднесете бутилка от ароматната напитка. Правилният избор може да изтъкне вкусовите качества на храната, а грешката да провали и най-изтънчения специалитет. Ако не сте познавач и светът на виното ви е като страната на чудесата, то следвайте следните няколко съвета.

Видове вино

Виното трябва да е в хармония с поднесените блюда и да подчертава текстурата, аромата и консистенцията на всяка хапка, за да се превърне в търсената наслада за небцето. Първото и основното, което трябва да знаете, това е какви са видовете вина и възможностите, които те предлагат. Основните видове са: червено, бяло, пенливо, десертно и розе. Вината имат различна плътност, алкохолност, обем на екстракта, киселинност, горчивост, сладост, соленост, ароматност, цветова наситеност, съдържание на плодове и танини. Най-общо вината са познати като сухи, полу-сухи и сладки.

Според вида на храната

За да доставите наслада на сетивата, трябва да изберете виното според вида на ястията. Обикновено през зимата ядем по-тежка и засищаща храна с наситен вкус, а през лятото по-лека и освежаваща. Затова виното може да се определи според качествата на гроздовия сорт, който да е съответно по-мек или тежък. Например ако основният специалитет е свинско филе с гъбен сос, ще му отива по-плътно червено или бяло вино с остатъчна захарност; докато меките сирена или крехки морски дарове изискват по-лека консистенция като на Совиньон Бланк.

Според качествата на вкуса

За да получите балансиран вкус, обърнете внимание на вкусовите нюанси на ястието и виното. Когато съчетаете кисела салата с по-кисело вино като Шардоне, рискувате вкусът му да не се усеща. Лоша идея е да предложите горчиво вино за горчива храна, като например комбинацията на горчивка с тъмен шоколад. Добър вариант е да пиете вино богато на танини, с висока алкохолност или с изразена киселинност, когато в порцията ви има пържено предястие, по-мазно и трудносмилаемо червено месо или тежък маслен десерт. Вината с по-високо съдържание на алкохол като цяло ще забавят скоростта на хранене и ще предадат повече наслада на процеса. Сладкото вино допълва добре по-солена кухня като италианска или азиатската.

Според произхода

Класическа комбинация е да подберете виното и храната според региона, от който произхождат. Например редица френски сирена ще бъдат добре подплътени от френското Божоле, а италианската паста – от слънчевото Санджовезе.

Каквото и да изберете, не се страхувайте да експериментирате в съчетаването на различни вкусове на виното и храната, докато намерите комбинация, в която да се влюбите.

Прикачени файлове

Виж също

thumbnail
hover

Заведение с вкусна кухня в Кюстендил...

Friends Bar&Grill се намира в град Кюстендил и предлага на своите клиенти уютна об...

thumbnail
hover

Вкусна храна, уютна обстановка и музика...

Търсите заведение с жива музика и вкусна кухня в град Габрово! Изберете меха...

thumbnail
hover

Вкусна храна и отлично обслужване в...

Бар и Грил Естел се намира в столичния квартал Горубляне и предлага на своит...

Остави коментар